Fantastiska Färöarna
Nu har vi precis kommit hem efter en kort och intensiv resa med Albatross till Färöarna.
Ögruppen är ett fantastiskt resmål om man gillar natur med berg och hav, toppat med fantastisk mat på temat fisk och skaldjur!
Den här typen av berg har jag inte sett tidigare. Och havet är ständigt närvarande på ett speciellt sätt, tack vare de många avlånga öarna som tätt tillsammans bildar Färöarna.
Men framför allt uppskattar jag Färöarnas charmiga inställningen till oväntade, enkla och praktiska lösningar.
Bergen och havet
Landet består av en tät samling av 18 bergiga och långsmala öar i nord-sydlig riktning, med ungefär 50.000 människor och 80.000 får. Några enstaka kor har vi sett och ännu färre hästar. Den inhemska hästrasen Färöing är nere på 60 individer och man försöker rädda rasen genom sätta in Islandshästar i aveln.

Ögruppen bildades genom vulkanutbrott för 60 miljoner år sedan. Till skillnad från Island (där vi var förra sommaren) som bildades för 20 miljoner år sedan, så har Färöarna de mest underbara släta bergssidor med mjuka runda dalar, formade av senaste inlandsisen för 20.000 år sedan.
Medan Island är dramatiskt med steniga berg och mängder av lavafält, är Färöarnas berg underbart "mjuka" och gröna. De ser ut som någon rullat ut grön sammet över alltihop!

Tunnelsystemet
En stor del i transportsystemet är de många tunnlarna, som både går genom bergen och under vattnet mellan öar. Också här tänker man praktiskt och ibland extremt enkelt.
Den mest påkostade tunneln är lång (över milen om jag minns rätt) med rastplatser längs vägen. Fen har till och med en underjordisk rondell där två tunnlar möts.
Sen har vi de minsta tunnlarna. Här blir det praktiskt igen, och billigt! Dessa tunnlar består av ett smalt tunnelrör där reflexer skapar den enda belysningen. Huga!
Det finns små mötesfickor, men det gäller att vara alert! Tunnlarna var i alla fall minst 500 m, men i slutet av tunneln kan man se dagsljus komma in från utloppet.
Jag kunde inte låta bli att skoja om "ljuset i tunneln".
- Är det dagsljuset vi ser eller är det en mötande bil?
Just då hävdade de närmaste i bussen att det var dagsljuset vi såg, medan jag som ser risker överallt menade att det mer såg ut som en mötande bil.
Jodå, jag hade rätt! Bussen för dagen (en mindre variant för de smala tunnlarna) gled smidigt in på en möteslucka. Dessa enkla lösningar fungerar tydligen hur bra som helst!
Politik
Färöarna lyder under Danmark, men har egen regering och styrning förutom i utrikespolitik och försvar, där Danmark styr.
Trots detta har Färöingarna lyckats med reptricket att stå utanför EU och därmed kunna styra sitt eget fiske, samtidigt som man är med i Nato. Väldigt viktigt för Färöarna där fiskindustrin står för mer än 50% av landets ekonomi.
Färöarnas läge i Nordatlanten är strategiskt och de allierade ville till varje pris undvika att Nazityskland, som ockuperade Danmark, skulle göra detsamma med Färöarna.
Lösningen blev att man kom överens med Storbritannien om att de skulle "ockupera" Färöarna.
Då byggdes också den enda flygplatsen, trots att engelsmännen först hävdade att det inte fanns tillräckligt med plan mark för en flygplats.
Men det är knappt!
Vid inflygningen från havet är i alla fall jag en aning orolig. Känns lite som att vi ska landa i vattnet. Med stark vind mellan de höga bergen nära var sida av landningsbanan blir det rejält skumpigt under inflygning och landning.
Grannen i flygstolen bredvid berättar glatt att det krävs särskilt erfarna piloter för att landa på Färöarna. Helt onödig info för min del!
Fiskodling och djurhållning
Den största näringen är fiskeindustrin. Här odlas och exporteras 150.000 ton lax varje år. Man kan verkligen fundera över hur hållbar den industrin är. Men klart är att det kalla havet (ca +8 året runt) ger goda förutsättningar för laxen.
När vi senare lyfter från Torshavn ser jag att man odlar hö, som ligger och torkar i ordnade strängar, direkt från kanten på startbanans asfalt och så långt ut åt sidorna som det medges plan mark.
Ja, självklart tar de praktiska Färöingarna landningsbanans sidor i anspråk för odling.
- Här finns ju plan mark som inte används till något annat!
Annars ser man runt alla mindre byar hur små branta slänter utnyttjas för att odla foder till djuren. Extra små inplastade balar används, som kan fraktas en och en med fyrhjuling.
En annan udda lösning i små bergsbyar är rader med stolpar och små upphängda nät. Här torkas hö i små mängder. När det sen regnar tar man helt enkelt in näten under tak.
Ännu en galant lösning!
Mat
Maten är viktig för oss, såväl på resor som hemma. Mina förväntningar var egentligen bara att vi skulle äta bra fisk. Men Torshavn överraskar!
Första kvällen ville vi ta det lugnt och äta på hotellet. Det fick bli baren med en enklare barmeny. Den såg dock inte så rolig ut, så vi gick upp till restaurangen istället.
Här visar sig en trevlig restaurang med utsikt över bergen. Upplägget är enkelt.
- Vi erbjuder en 3-rätters och en 6-rätters meny, båda med två alternativ för varje servering.
Vi kör på lilla menyn och rätterna flyger fram trots fullsatt restaurang. Det blir fina varianter med fisk och tillbehör som vi inte sett förut. Så gott!
Grillkock och efterrättskock jobbar bakom en låg disk ute i restaurangen. Ett ganska vanligt och trevligt inslag. Men naturligtvis finns en rolig Färöisk knorr på temat praktiskt och effektivt!
Efterrättkocken jobbar med sina stora plastburkar på bänken för alla gäster att följa. Samtliga ingredienser finns på bänken, förutom glassen som åker ut och in i frysen. Lock av och plock med skedar och rena fingrar för att bygga ihop varje servering.
Och sen på med plastlocken igen med ett tydligt snäpp. Fine Dining och plastburkar i restaurangen – bara på Färöarna!
En sista notering från matfronten kommer från en toppkrog vid namn ROCK, som ligger fint nere vid hamnen i Torshavn. Vi har rekat från Stockholm och bokat. Här kan man välja mellan en 6-rätters och 9-rätters meny. Ganska pricey!
Vi går på 6 rätter, med små eleganta serveringar med fisk, skaldjur och utvalda grönsaker i alla former. Flera arter (som Snökrabba) är nya bekantskaper. Allt är magiskt gott!
Och nu till den sista Färöiska knorren. Allt detta utsökta serveras i den enklaste bistromiljö där uppklädda gäster blandas med gäster i vandringskläder.
På borden tronar den klassiska krukan för bestick, där gästerna själva får plocka till varje rätt. Skillnaden är att här ingår både hummergafflar och en elegant skaldjurstång.
Tack kära Färöarna för härliga dagar och extra tack för era charmiga, roliga och praktiska knorrar!
Kram till er alla!
Från Anna Karin som den här gången reste med "Jack Nicholson" ❤️