Världen är ur led, men det blir adventstid i år också trots allt.
Lagom till Första Advent sätter jag som vanligt igång med pepparkaksbaket. Och här kommer det igen, en favorit i repris. Då tänker jag förstås på Svärmor Gullis recept på fantastiska pepparkakor!
Hos oss är det ju inte jag som är stjärnan i köket, men i december varje år sätter jag igång som en furie för att i viss mån kompensera bristande huslighet under resten av året.
Långt ifrån att lyckas förstås jämfört med Kjell som är kungen av smaker. Men det blir i alla fall en väldig massa pepparkakor. Dubbel sats brukar bli ca 20 plåtar.
Kul också att kunna ge bort lite hemproducerad glädje tillsammans med Kjells matlådor till "damerna" dvs svärmor Gulli och min pappas änka Lisbet, båda 93 år.
Inför julen blev det matlådor, kakor och kaffebröd samt liten delikatess-kasse med choklad, marmelader och lyxiga kex till damerna.
Japp, Stockholmspusslet med 1000 bitar blev klart och har nu vandrat vidare till ny lycklig ägare.
Jag brukar också baka en sats med Lussebullar, bara för att, men blir aldrig särskilt förtjust. Bullbak med dubbla jäsningar är inte riktigt min grej, det känns så ineffektivt! Mycket jobb och lång tid tar det, med rätt enkla bullar som resultat.
Vill ju att det mesta ska gå raskt och ge bra resultat i förhållande till tid och ansträngning… Som ni hör, den kära gamla prestationsdjävulen är inte död än!
Men i år testade jag ett nytt recept från DN. Det blev "Adventsbröd" med fyllning av glöggmarinerade russin, hackad mandel och lite socker.
Här snackar vi förbättrad effektivitet när hela momentet att "krulla" varje Lussekatt försvinner! Inte nog med det, resultatet blev mycket godare än mina vanliga tråkiga lussebullar. Toppen!
Okey, jag glömde "äggpensla" första brödet innan gräddning, men det andra brödet blev i alla fall vackert!
Nu säger vi hej då till Stockholm för i år och kör upp till Åre i morgon.
Väl där fortsätter vi att hålla oss för oss själva och njuta av naturen, goda böcker, brasa och bastu. Barnen åker tillsammans upp i egen bil till jul så att vi kan ha en egen "julbubbla" med familjen. Så lycklig över att ha denna möjlighet!
Än så länge är det för lite snö i Åre, så det får bli löprundor och promenader till att börja med.
Sen blir det längdåkning och utförsåkning utifrån vad som fungerar bäst givet situationen. Skistar har i alla fall en seriös plan för hur det ska fungera på ett säkert sätt i sina anläggningar.
Viktigast av allt för vår familj över jul är ändå maten. I år prövar vi jullådan från Undersåkers Charkuterifabrik.
Den baseras på råvaror från Jämtland och fisk från Trondheim. Det blir älgstek, Cognacsmedwurst, Salami, Kalvsylta, Varmrökt Öring, Saltad Öringrom, Smörgåskaviar, Sötstark Senap, Dopp i Grytan, Rödkål, Brunkål och Rödbetssallad. Mums!
- Men var är skinkan, undrar vän av ordning.
Undersåkers Charkuterifabrik skriver så här klokt.
"Ni som är trogna julkunder här vet att tillgången på skinka är mycket begränsad. Eftersom det bara sitter två skinkor på varje gris kan vi inte leverera hur många som helst. Hur härligt det än är med en hel skinka på julbordet så rekommenderar vi att man köper så mycket som faktiskt äts upp istället för att tvinga ner rester i olika konstellationer långt efter nyår."
Lite skivad julskinka och några sillbitar lägger vi till och ser fram emot långsamma och alldeles underbara julmiddagar!
God hälsa och varm omtanke önskar jag er alla under Advent!